Allmän tandvård

_E2A2479-1 kopieraVi är utför allmän tandvård, där utbildning och erfarenhet kombineras med de mest moderna tekniker och hjälpmedel, och med vetenskapligt beprövade metoder, allt för att ge dig bästa möjliga behandling. Vi vill bli din tandläkare i Borås.

Allmän tandvård innebär för oss att vi tillsammans ska hjälpas åt att få dina tänder att vara livet ut – tillsammans med oss i vårt team kan du uppnå och bibehålla en god munhälsa. När vi inte räcker till har vi nära samarbeten med olika specialister på och utanför kliniken vilket innebär att vi kan tillgodose samtliga behandlingsbehov både med kropp, hälsa och själ.

Även om vi är specialutbildade för att utföra omfattande behandlingar så är oftast det vi håller på med vanlig allmän tandvård, där bl a undersökningar, lagningar och tandstensborttagning ingår.

Första gången vi träffas här på kliniken så gör vi en lite mer noggrann undersökning och diskuterar dina önskemål och vad som behöver göras. Målsättningen är att ge dig en problemfri mun med maximal funktion.

Vi lägger vi stor vikt vid profylax och hälsa både i munnen och hela kroppen för att minska risken att något oväntat händer. Vi är också måna om att hela du skall må bra.

Krona

Krona innebär att tanden formas om för att man ska kunna bygga upp tanden på nytt, oftast i ett keramiskt material. Hos oss använder vi en scanner från Trios 3shape istället för att ta de traditionella och av många hatade avtrycken. Denna scanning skickas till det tandtekniska laboratoriet för att framställa din nya tandkrona som vi vid nästa besök sätter fast, under tiden har du ett temporärt skydd över din tand för att du skall kunna leva som vanligt under tiden din krona blir färdigställd.

Lagningar

Idag är material och vår teknik så utvecklad att vi kan uppnå ett väldigt naturtroget och starkt resultat. Vi använder oss framförallt av kompositmaterial, det vi i brukar kalla för plast. Dessa material har tillsammans med nya tekniker utvecklats fantastiskt och därför går vi regelbundet på kurs för att utveckla och lära oss det senaste. Vårt mål med att laga en tand är att försöka återställa den till sitt ursprungliga utseende och att lagningen skall bli så osynlig och stark som möjligt.

Protes

Är en tandersättning som kan bestå av en eller flera tänder, och ibland är det ersättning för alla tänder i munnen. Denna ersättning är ibland tillfällig, t ex under läkning och före implantat behandling eller så är det en permanent lösning då benkvalitet eller benmängd inte tillåter ersättning med tandimplantat.

Rotbehandling

När en tand av olika orsaker gått i nekros eller dött, behöver den rotfyllas. Detta är oftast något som de flesta fasar för, för alla har alltid hört talas om någon som genomgått en olidlig rotbehandling. Vårt mål med rotbehandlingen är att det inte ska kännas, att det ska gå så fort som möjligt och att vävnaden ska bli eller bevaras frisk. Efter lyckad rotbehandling rekommenderar vi att en krona görs på tanden eftersom den blir försvagad av behandlingen, men det är något som vi tillsammans bestämmer.