Blöder ditt tandkött regelbundet kan det vara farligt

HELENA HÅKANSSON FORTHMEIJER är tandläkare och ägare till Tandvårdsvillan Hälsocenter i Brämhult, Borås.
HELENA HÅKANSSON FORTHMEIJER är tandläkare och ägare till Tandvårdsvillan Hälsocenter i Brämhult, Borås.

Vanligtvis anser man att orsaken till tandköttsblödningar är dålig munhygien och kanske rökning. En undersökning från USA visade även att brist på vitamin D kan orsaka blödning i tandköttet. De flesta drabbas ibland av blödande tandkött och det är vanligtvis inget farligt.  Men om tandköttet blöder regelbundet bör man söka hjälp.

– Om man har en inflammation i tandköttet kan den sprida sig till resten av kroppen. Vill det sig illa kan även hjärtat drabbas. Därför är det viktigt att inte vänta med att kontakta sin tandläkare eller tandhygienist för att få hjälp med att stoppa inflammationen, säger HELENA HÅKANSSON FORTHMEIJER, tandläkare och ägare på Tandvårdsvillan Hälsocenter i Brämhult, Borås.

Parondontit/tandlossning börjar i regel med blödningar i tandköttet. Därför är det viktigt att inte vänta med att kontakta sin tandläkare för att få bukt med problemen. Undvik blödande tandkött genom att borsta tänderna dagligen och gärna med eltandborste, använd tandtråd och tandstickor, ha gärna också regelbundna besök hos en tandhygienist.