Om bedövning hos tandläkaren

Vi inom tandvården jobbar hårt för att du inte ska förknippa ett besök hos oss med smärta eller rädsla.

När du går till tandläkaren för att laga hål eller dra ut en tand så kan du få bedövning. Även om du bara ska skrapa bort tandsten så kan du få bedövning om du vill.Du kan vara olika känslig mot smärta, och det är viktigt att du berättar för oss hur du resonerar kring det här. Smärta orsakar lätt rädsla, och om man är rädd kan det göra mera ont.

Om själva bedövningen är obehaglig

Om du tycker att bedövningssprutan gör ont och känns obehaglig kan vi använda en bedövningssalva. Den stryker man på området där bedövningssprutan ska sättas, och efter en stunds väntan kan vi sedan sätta sprutan utan att det känns. Enbart bedövningssalva räcker dock inte som bedövning för själva ingreppet.

Det finns olika sorters bedövning

Det sägs att bästa medlet mot oro och rädsla är att man känner sig lugn och trygg. Och det är ju lätt att säga, men det är förstås inte alls säkert att en djup och lugn andning räcker för att hålla smärtan stången under ett tandingrepp.

Därför har tandvården utvecklat mycket sofistikerade metoder för att kapa smärttopparna eller till och med trolla bort smärtan helt och hållet. En väl avvägd lokalbedövning är den mest använda metoden. Den förenar hög verkningsgrad med få biverkningar. Vi ser alltid till att göra det bästa för dig som patient. Vi vill bli din tandläkare i Borås / Brämhult.