Ovanor som är farligt för tänderna

Det  hårdaste materialet i människokroppen är tandemajlen. Men det finns en del ovanor som kan vara riktigt farligt för tänderna, säger Helena Håkansson Forthmeijer, Tandläkare och Ägare på Tandvårdsvillan Hälsocenter i Borås Brämhult.

Helena Håkansson Forthmeijer, Leg. Tandläkare, VD och certifierad laserterapeut

Här listar vi några av de värsta. (från Yahoo Health)

1. Tugga på is

Det är många som gillar att tugga på överbliven is i dryckesglaset. Men det är som att tugga på en sten. Ingen bra idé alltså.

2. Dricka mineralvatten på flaska

Vanligt kranvatten innehåller fluorid vilket skyddar tänderna mot karies. Dricker du uteslutande flaskvatten går du miste om detta viktiga ämne. För mycket fluorid är däremot negativt det också. Gränsvärdet för fluorid i svenska vatten ligger på 1,5 mg/l.

3. Tänder som verktyg

Öppna inte kapsyler eller chipspåsar med tänderna. Använd en kapsylöppnare eller en sax istället. Tugga inte heller på sugrör och pennor etc.

4. Lämnar tandborsten framme

Förvara tandborsten i ditt medicinskåp eller köp ett litet fodral. Så undviker du att tandborsten exponeras för bakterier i onödan.

5. Äta opoppade popcorn

Har du lagningar i tänderna? Unvik att äta de sista opoppade popcornen i skålen.

6. Borsta tänderna vid fel tillfälle

Det är inte alltid rätt att borsta tänderna direkt efter att du ätit. Har du till exempel ätit mat eller druckit något med hög syrahalt som läsk eller juice, bör du låta bli. I stället väntar du cirka 45 minuter och ge din saliv möjligheten att neutralisera syran. Tandemaljen är försvagad och behöver hämta sig.