Tandläkare Helena Håkansson Forthmeijer om tandsten

Tandläkare Helena Håkansson Forthmeijer
Tandläkare Helena Håkansson Forthmeijer

Det är vanligt med tandsten. När den bakteriebeläggning (plack) som lägger sig på tänderna får sitta kvar förlänge förenas den med kalksalter i ditt saliv. Då stelnar placken och bildar snabbt tandsten.

Det finns då två olika sorters tandsten. Dels Salivsten och dels Serumsten. Salivstenen bildas i närheten av dina spottkörtlar och återfinns ofta på insidan av dina nedre framtänder. Serumstenen å andra sidan bildas i inflammerade tandfickor.

Det är viktigt att ta bort tandsten i tid eftersom tandstenen försvårar tandborstning och tandhygien. Resultatet kan bli tandlossning.

Om du vill undvika tandsten ska du göra rent tänderna ordentligt morgon och kväll. Använd helst eltandborste, tandstickor, tandtråd och gärna mellarumsborstar. Det finns också en speciell tandkräm som minskar bildandet av tandsten. Gå till apoteket eller till din tandläkare/tandhygienist för råd. Var rädd om dina tänder.

Tandläkare Helena Håkansson Forthmeijer äger och driver Tandvårdsvillan Hälsocenter i Borås/Brämhult. Helena har en holistisk syn på tandvård och brukar säga att munnen är kroppens spegel.