Ett par hälsotips från din tandläkare

Vi är tandläkare i Borås / Brämhult som här kommer med ett litet hälsotips. Nämligen 6 anledningar till att du ska äta morötter.

1. Boostar synförmågan
Morötter förbättrar inte synen om du redan har bra syn. Men brist på A-vitamin kan påverka synen negativt. Äter man då en morot, som innehåller 200 procent av rekommenderat dagsintag av A-vitamin, kan synförmågan återställas.

2. För en finare hy
I morötter finns vitamin A och andra antioxidanter som skyddar huden mot skada och sägs ger huden skimmer. Att äta morötter kan dessutom hjälpa mot torrhet och akne.

3. Bakteriedödande egenskaper
Moroten har antiseptiska, det vill säga bakteriedödande egenskaper och har därför länge använts som huskur. Om du råka skära dig kan du lägga riven eller kokt morot mot såret och på så vis förhoppningsvis förhindra en infektion.

4. Tros motverka cancer
Forskning har visat att ämnet falcarinol som finns i morötter kan reducera risken att utveckla lungcancer, tarmcancer och bröstcancer. Morötter innehåller också antioxidanterna betakaroten, lutein och zeaxantin. Dessa antioxidanter skyddar kroppens celler och på så sätt motverkar de cancer.

5. För ett starkt hjärta
Morötter innehåller betakaroten, alfakaroten och lutein som är bra för ditt hjärta. Dessa  ämnen kan hjälpa till att motverka hjärtsjukdomar som hjärtattack och högt blodtryck.

6. Håller tänderna rena
Krispiga morötter är, sist men inte minst, bra för dina tänder också! När du äter morötter produceras mycket saliv i munnen vilket oskadliggör bakterier som orsakar karies i tänderna.

Hör gärna av dig för mer tips från din tandläkare i Borås / Brämhult.